top of page

FOGÁSOK

ISO9001.jpg

Fogásaink alapanyaga magas kopásállóságú, színtartó poliészter, melyek  a MSZ EN 12572-3, európai szabványnak megfelelően készülnek. Cégünk professzionális minőségű anyagokkal dolgozik melynek köszönhetően fogásaink hosszú élettartamúak. Kültéren és beltéren egyaránt jól használhatók.

Felületüket tekintve megkülönböztetünk pozitív és negatív szemcseszerkezetet. A Pozitív szemcseszerkezetnél a tapadást a fogás felszínét képező, kiálló mikro taréjok biztosítják. A pozitív szemcséknek köszönhetően rendkívül jó a fogások tapadása, valamint kopásállósága. A különböző szemcseméreteknek köszönhetően bárki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

A negatív szemcseszerkezetű fogások felszínét apró pici pórusok alkotják, amelyek elnyelik a rájuk rakódó szennyeződést (magnézia, gumi). Mivel ennél a technológiánál a tapadást nem a fogás felületéből kiálló mikro taréjok adják, így a fogás kíméli a mászó bőrét. Javasoljuk mászótermekben, kalandparkokban kezdő mászóknak, valamint profiknak edző utak építéséhez, ugyanakkor professzionális mászóversenyek kiváló kulcsfogásaként is megállják helyüket.

Technológia: A nagyobb méretű formákat üregesre készítjük, vagy egy speciális töltőanyaggal kikönnyítjük a gyártás során. A modern mászófalak többsége 12-15 méter, illetve ennél is magasabb. Ezekkel a fogásokkal egyszerűbb, biztonságosabb a szerelés, valamint az utak építése. A T-Rock új fejlesztései az TRF fogások (T-Rock Feather).

technológia
EMI-TUV_Tanusitasi-jel_MSZ_EN_12572-3-2017.png

Rögzítés:  A T-Rock fogásokat M10-es imbuszcsavarokkal kell rögzíteni. Az alátéttel ellátott fogásokat normál imbuszcsavarral, míg más modelljeinket süllyesztett fejű imbuszcsavarral kell rögzíteni a megadott értékek szerint. A tökéletes rögzítéshez használjunk nyomatékkulcsot.

„S”-es fogás: 30-35Nm

„M”-es fogás: 35-40Nm

„L”-es vagy nagyobb fogás: 40-45 Nm

A tőlünk rendelt fogásokhoz a megfelelő csavart biztosítjuk.

 

A frissen szerelt fa szerkezetű mászófalaknál, a fogások pozícióját rendszeresen ellenőrizni kell az első néhány hétben, mivel a fogások elfordulhatnak!

A kisebb méretű fogásainkat fokozott figyelemmel kell szerelni. Helytelen csavarozásnál a fogás megfeszül és eltörhet. Ezek rögzítésére jó minőségű, sűrű menetes torx nyílású facsavarokat ajánlunk, igény szerint megrendelőink számára a csavarokat is biztosítjuk.

 

A húzódzkodó paneleket, a tréning boardokat ne közvetlenül a falra szereljük, ezeket helyezzük egy legalább 15 mm vastag falapra és ezzel együtt rögzítsük. A szerelésnél, valamint a kötőelemek kiválasztásánál vegyük figyelembe a fal minőségét (tégla, beton).

rögzítés

Karbantartás, tisztítás: A fogások felületének kialakításánál fontos szempont a könnyebb tisztíthatóság. Egyszerűen, magasnyomású kézi mosóval vagy egy erősebb kefével könnyen eltávolítható a rárakódott szennyeződés, magnézia, gumi.

Nagyobb mennyiségben vállaljuk fogások ultrahangos tisztítását. Részletekről érdeklődjetek elérhetőségeinken!

 

A fogások cseréjénél, leszerelésénél vizsgáljuk át a csavarok, kötőelemek állapotát. A sérült csavar, illetve kötőelem nem biztosítja a fogás optimális rögzítését, ezért a fogás elforoghat, ez mászás közben balesetveszélyes lehet.

karbantartás, tisztítás
bottom of page